Over Chris

Even voorstellen

Ik ben Chris Heijmans (1983), fotograaf en beeldredacteur. Sinds 2017 woon en werk ik op Kampeerterrein De Lievelinge in Vuren, waar ik de vaste huisfotograaf ben. Gedurende het seizoen, dat loopt van april tot november, leg ik alles vast wat er op de camping gebeurt. Ik fotografeer ook bruiloften en andere feesten & partijen op De Lievelinge.

Journalistiek & Beeldredactie

Naast de fotografie ligt mijn hart ook bij de journalistiek. Ik werkte twaalf jaar voor NU.nl en was fotoredacteur bij ANP Foto en RTL Nieuws. In 2010 en 2011 zat ik in de jury van de Zilveren Camera.

Daarnaast geef ik trainingen en workshops op het gebied van fotografie. Zo heb ik voor de NOS, Nieuwsuur, RTL Nieuws, AT5 en NH Nieuws workshops Goed Beeldgebruik verzorgd.

 

Mijn stijl

Mijn journalistieke achtergrond drukt een grote stempel op mijn fotografie. Ik hou van de reportagestijl en daarin ligt dan ook mijn kracht. Ik ben geen fotograaf die voortdurend stuurt en regisseert, maar iemand met een scherp oog voor de spontane momenten. Ook in mijn beeldbewerking is deze journalistieke benadering terug te zien. Ik vind het mooi als foto’s écht zijn, een goede representatie van de werkelijkheid. Mijn stijl is over het algemeen helder en kleurrijk, maar ben ook dol op het rauwe van zwart-wit.

 

Allround fotograaf

Fotografie is altijd een van mijn grootste passies geweest. In Utrecht heb ik zeven verschillende fotografiecursussen gevolgd, alvorens ik besloot een studie aan de Fotovakschool te gaan doen. Hoewel ik mij daar gespecialiseerd heb in portretfotografie en digitale beeldbewerking, zie ik mezelf vooral als een allround fotograaf. Ik maak met veel plezier bruids- en bedrijfsreportages, en fotografeer veel tijdens mijn reizen naar het buitenland.
In 2022 haalde ik mijn dronebrevet en mag ik mezelf ook officieel dronepiloot noemen.

Boeken

Sinds oktober 2010 ligt het boek Mijn Plek Utrecht in de boekhandels (uitgeverij De Plantage), waarvoor ik 25 bekende Utrechters heb gefotografeerd op hun favoriete plek in de stad. Dat boek heb ik samen gemaakt met Robert Koster en Edo van der Goot.

Onder meer Claudia de Breij, Dick Bruna, Jochem Uytdehaage, Philip Freriks, Henk Westbroek en Arthur Japin vertellen in het boek wat hun plek en Utrecht als stad voor hen betekent.

Bekijk hier een aantal van de portretten uit het boek.

Sinds mei 2013 ligt het boek Mijn Plek Amsterdam in de boekhandels, de opvolger van Mijn Plek Utrecht. Voor dit boek heb ik 25 bekende Amsterdammers gefotografeerd op hun favoriete plek in de stad.

Bekendheden als Ivo Niehe, Job Cohen, Jeroen Pauw, dj Isis van der Wel, Humberto Tan, Glennis Grace, Youp van ’t Hek en Tygo Gernandt laten je door hun bijzondere verhalen op een leuke manier kennismaken met onze hoofdstad.

Bekijk hier een aantal van de portretten uit het boek.

Sinds 2017 maak ik jaarlijks een fotoboek voor kampeerterrein de Lievelinge, waar ik huisfotograaf ben en gedurende het seizoen werkelijk álles vastleg wat er gebeurt.

Er zijn inmiddels vijf delen uitgekomen van Lievelingeleven. De pagina’s worden niet alleen gevuld met beeld, maar ook met interviews, poëzie en songteksten over de Lievelinge.

De boeken zijn hier na te bestellen: deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van NU.nl heb ik het boek Dicht op het Nieuws gemaakt, dat sinds mei 2009 in de boekhandels te verkrijgen is. Dicht op het Nieuws is het eerste boek over amateurnieuwsfotografie.

Het biedt een zeer afwisselend overzicht van belangrijke, heftige, maar ook vaak grappige foto’s van lezersfotografen. Daarnaast komen professionals, amateurs en deskundigen aan het woord over hun kijk op de hedendaagse fotojournalistiek. Het boek is uitgegeven door Terra Lannoo en te verkrijgen via o.a. Bruna en Bol.com.

vogels van het lingebos

Naast fotografie heb ik nog een andere passie: schrijven! In ‘De Vogels van het Lingebos’ – een uitgave speciaal gemaakt voor kampeerterrein De Lievelinge – neem ik je mee op ontdekkingstocht langs 25 vogels die je in het Lingebos kunt spotten. Het boek is prachtig geïllustreerd door Arlette Beerenfenger.

Wist je bijvoorbeeld dat de winterkoningman een geluid van maar liefst 90 decibel kan produceren? Of dat het roodborstje beschikt over een lichtgevoelig eiwit in zijn oog, zodat hij het zuiden letterlijk ziet als een lichte vlek aan de hemel, en dus niet verdwaalt als hij in de winter naar warmere oorden vliegt?

Bekijk de uitgave op de website van De Lievelinge of van Het Uitgeefhuis.

Testimonials

Wilma en Jacco

"Telkens als we naar het fotoboek kijken dat je hebt gemaakt van onze bruiloft valt ons weer iets nieuws op. Alles klopt: de goede momenten, het indringende van de zwart-wit foto's, de kleuren die overeenkomen over de verschillende pagina's. Geen geposeerd gedoe, en bovendien zijn alle details van de aankleding van onze bruiloft vastgelegd. We zijn er stil van.""

Testimonials

Stephen Conemans

"Je professionaliteit en fotografietalent maakte onze trouowdag helemaal af. We zijn supertevreden met de foto's en het fotoboek dat je hebt gemaakt."

Testimonials

Ykwinno Hensen - De Lievelinge

“Bij de meest uiteenlopende evenementen op de Lievelinge kun je haar spotten met haar camera in de hand. Met haar rake portretten, stiekeme kiekjes en adembenemende sfeerbeelden weet ze de hart en ziel van de Lievelinge op de gevoelige plaat te vangen – in al diens gekke, vrolijke, Bourgondische, onaangepaste, liefdevolle of natuurschone glorie.”

Testimonials

Martijn de Bruin - De Lievelinge

“Ik droom nergens beter bij weg dan bij jouw foto’s van de Lievelinge. Ze geven me energie, vrolijkheid en vooral ook een enorm gevoel van vrijheid. Dat gekke wereldje bij de Linge heeft haar eigen beeldtaal en het grote geluk dat jij dat als magische chroniqueur weet vast te leggen.”

Op alle foto's en teksten berust copyright © Chris Heijmans - 2022