Op roadtrip door het Limburgse Mergelland

Op roadtrip door het Limburgse Mergelland

In Zuid-Limburg kun je de 112 kilometer lange Mergellandroute rijden, die bekend staat als oudste, bekendste én meest geliefde autoroute van Nederland.

Op internet kocht ik een ouderwetse papieren kaart van de route, waar met genummerde stippen tientallen bezienswaardigheden en uitzichtpunten stonden aangegeven. We besloten te starten in het gezellige Geulle aan de Maas en maakten korte stops in Noorbeek en Slenaken alvorens in het weelderige bronnengebied van Epen aan te komen, waar kabbelend water het eeuwenoude landschap van het Geuldal splijt. We vonden een camping met waanzinnig uitzicht (Hoeve Camping Lingberg in Vijlen) en dronken ’s avonds in een veel te koude camper (want geen verwarming) Limburgs bier onder drie dekens.

Twee nachten later reden we verder van Mechelen naar Ulestraten en kwamen we tot de conclusie dat dit een waanzinnig stuk Nederland is. De hele route neemt je namelijk mee door een gebied vol heuvels, kastelen, vakwerkhuisjes en kronkelige wegen met haarspeldbochten. Ik kan me zo voorstellen dat het hier ’s zomers retedruk is, maar in het vroege maart konden we nog even genieten van de relatieve rust hier in het zuiden.

Ik kan ‘m iedereen aanraden, de Mergellandroute. Niet alleen leuk met een gemotoriseerd voertuig, maar ook met de racefiets. En in Nederland misschien wel het meeste buitenlandgevoel dat je maar kunt krijgen.

Met de drone kon ik het gebied mooi van bovenaf filmen: